Ugglapraktiken 08-642 51 62
Lisa Uggla - 070-202 03 04
5 januari: Bästa behandlingen!

Sitter på mitt rum lite vimmelkantig efter behandlingen jag just fått. Mahech tog hand om mig från början, han skulle utföra en skalpmassage. Och det vill jag lova. Med en rad lika sköna som kraftfulla grepp såg han till så att min hjässa fick maximal genomblödning. Tempot och kraften var perfekt, han använde sig av en olja med fem olika örter som ska ger näring till vävnaderna. Han avslutade med djupa friktioner i högt tempo över hela skallen. Wow! Efter detta borde man egentligen utföra avancerat tankearbete, kändes som hjärnan klarnat och låg redo för stordåd. Dock valde jag istället att lägga mig och få ”hot application”, massage medelst ett hett knyte fyllt av kokt ris och kokosmjölk, därefter hans specialitet; fotmassagen. Den här gången kände jag mig som i total dvala efteråt.

Syftet med värmebehandlingen på benet är ju att få bukt med min ischias. Idag har jag faktiskt inte känt av den alls. Doktorn informerade mig om att tarmreningen gick mot sitt slut, sista i morgon. Verkar som hon valt potentare doningar denna gång. Sedan berättade hon uppmuntrande att det var dags för nässköljning med örter imorgon. Skräckblandad ”förtjusning”. Hörde nämligen min rumsgranne få dito, lät inte så lockande. Men det är i morgon det. Innan dess ska jag plöja böcker. Känner mig riktigt nöjd med mig själv som harvat tre stycken, nämligen följande

-Jag hade en gång en blogg (Magnus Uggla)

-Lev bättre – Ayuveda (Don Brennan)

-Professionellt styrelsearbete (Ahlgren/Henningsson)

Blandad kompott alltså, passar en splittrad (mångfacetterad?) själ som undertecknad bra. Nu är det följande som gäller: ”Katter” (Doris Lessing) och ”Duktighetsfällan” (Perski/Rose). Boken ”Mahatma” som jag optimistiskt plockade med mig (liksom ett antal ytterligare) kan jag nog glömma. För säkerhets skull försåg mig Per med en extra i morse, ”Fyra grundstenar till ett bättre liv” (Don Miguel Ruiz), boken som givet inspiration till hans livsfilosofi. Känner mig aningens skeptisk men den verkar väldigt lättläst så vi får väl se.

Till middagen igår diskuterade vi den avslutande rundresan. Jag kommer att få öppna plånboken, men å andra sidan har jag inte haft några utgifter under en vecka. Undrar när det hände senast, det skulle varit i Kerala då. Men där fanns en farligt lockande souvenirbutik, vilket tack och lov saknas här. Så det kan jag räkna på plussidan. Samt faktumet att det inte känns helt rimligt att vara på Sri Lanka i över två veckor och knappt se något av landet. Sköldpaddsfarm, elefantbarnhem och safaripark lockar också. Har jag bestämt mig? Vi får se i morgon då har jag satt deadline (och funderat färdigt över om jag kommer att få magproblem lagom till hemresan. Får nog läsa boken i alla fall…)

Senare: Är tillbaka utanför bungalowen efter att ha avnjutit en middag bestående av vegetarisk soppa, nudlar och soyagryta samt den fräscha fruktmixen till efterrätt. Till lunch serverades en riktigt god fiskfilé. Maten är en höjdare! Det blev ingen beachwalk idag, däremot 10 snabba varv runt området (till personalens fascination). Tar en timme och kan utföras när det svalnat lite. En fördel då jag har varit slö och lite skakig hela dan efter Mahech massage (ev. har även ett 10-tal toabesök inverkat..).

Doktorn bespetsade mig idag på att panchakarman ska ända upp i en medicinering per rectum. Behandlingen fungerar som lavemang och får tydligen snabba och konsekvenser. Signalerade en viss tveksamhet. Men har man givit sig in i leken… I morgon väntar dock först nässköljning!

6 januari: Varva ner lite inomhus, med jobb.

Här sitter jag och skriver, onässköljd. Doktorn tyckte jag var för svag när jag berättade att jag snudd på varit toalettstolsbunden efter laxermedlet. Så idag fick jag avnjuta samma behandling som igår. Fick lära mig att de urindrivande- och rensande tabletterna baseras på örter, laxermedlet på rötter och de blodstärkande tabletter som jag idag blev utrustad med, på löv. Jag är nu ayurvedateamets enda patient, kan tänka mig att jag får lite extra omsorg och information.

Behandlingarna här är i stort sett desamma Kerala. Dock saknas några. Av praktiska skäl kan jag tro, de hade rejäla resurser där på det väl tilltagna spat. Pudermassage, udwartanam, har jag inte märkt av. Ej heller padabhyangam, där massören behandlar med fötterna och håller balans med hjälp av ett rep. Abhyangam; helkroppsmassage, shirodhara; oljeflöde i pannan, mukhalepam; ansiktsbehandling och ; värmebehandling (typ ”stämpling” över hela kroppen) med knyten fyllda med ris och kokosmjölk är desamma. (Knytena innehöll dock örter och blad i Kerala, där även shirodharavaätskan kunde bestå av kokosmjölk, något man inte använder här). Kul också att jag erbjuds en så gott som fullständig panchakarma, blodiglarna och kräkmedlet får jag försöka klara mig utan denna gång. (Även om iglar vore spännande…).

Efter den sedvanligt goda lunchen som Atuyah lagat till (Peers tycks ha en god förmåga att hitta skicklig och trevlig personal) bestämde jag mig att softa på sängen under eftermiddagen. Känns som kroppen kan behöva vila lite från sol någon dag. (Så kommer jag nog inte att tänka när jag är hemma i -10 igen…). Eller softa, tog tag i lite jobb tänka sig. Har lite med som jag tänkte få bort under den här vistelsen. Jag måste berömma mig själv med att ha lyckats med att koppla bort jobbet riktigt bra under den här sejouren. Ska jag vara ärlig fick jag åtgärda lite abstinens idag, ränderna går aldrig ur…


Vidare till del 5